Laat jij anderen nogal eens over je eigen grenzen heenlopen?
Is het jouw strategie geworden om altijd te vechten … óf zelfs te vluchten? En maakt het omgaan met anderen je af en toe best onzeker?
Hoe zou het zijn als jij vanaf nu vol van zelfvertrouwen in het leven staat?!
In deze blog laat ik je zien hoe een eenvoudig stappenplan je kan helpen om beter naar jezelf te luisteren. Zodat je zelfvertrouwen met sprongen vooruit gaat!
Na het lezen van deze blog ben jij in staat om vaker nee te zeggen.
Hoe? Door je eigen ego effectief in te zetten. En misschien soms zelfs te durven ‘uitzetten’. Maar vooral ook om te luisteren naar wat jij nu werkelijk zélf wilt.
Gaat jou dat helpen? Lees dan vooral verder!
Situaties die jou uit het veld kunnen slaan
Soms zijn er situaties die je behoorlijk uit het veld kunnen slaan. Misschien herken je een van deze situaties:
- Een collega maakt een opmerking over jou. Jij denkt nu: Was dat nou gemeend of een grapje? Heb ik iets verkeerd gezegd? Je voelt een irritatie opkomen en voor je het weet schreeuw je uit dat hij zich niet met jou moet bemoeien!
- Je passeert een groepje mensen en terwijl je voorbij loopt wordt er gelachen. Snel kijk je even naar je shirt en denkt: ik heb toch niet gemorst tijdens de lunch?
- Je hebt je wat minder kunnen voorbereiden op de vergadering en om die reden ben je wat stil tijdens het overleg. Tijdens de rondvraag wordt aan jou de vraag gesteld of je nog iets te melden hebt. Verbeeld je het je nu of zit je leidinggevende naar je te fronsen? Hij zal vast denken dat ik me niet had voorbereid! Je voelt schaamte opkomen.
Je herkent vast weleens bij jezelf zo’n moment van onzekerheid. Een ondermijning van je eigen zelfvertrouwen.
En wat we vervolgens doen is vanuit onze emotie reageren.
Vaak blijkt dan achteraf dat die emotie niet nodig was. Onhandig of zelfs overbodig.
Maar ja, dan is het kwaad vaak al geschied!
Herken jij je in bovenstaande voorbeelden? Of misschien ken je nog andere situaties.
Waarom jouw ego rust wil
Wat er hier gebeurt is dat je ego wordt aangesproken.
Het ego wordt geactiveerd vanuit het deel van de hersenen dat ook wel het reptielenbrein wordt genoemd.Het zorgt ervoor dat je overlevingsmechanisme in werking wordt gesteld. Het is in feite een overdreven reactie om je zelfvertrouwen binnenboord te houden.
Je ego wil namelijk rust, stabiliteit. Een leven dat in balans is. En het wil veiligheid.
Alles wat dat kan ondermijnen veroorzaakt een emotie.
Gek genoeg is dat precies wat we allemaal willen: rust, balans en veiligheid. Dus zou je zeggen dat zo’n emotie oké is. Toch?!
Het nadeel van je ego is dat het vooral rationeel reageert. Als in een natuurlijke reflex. Het reageert ook vaak primair – zonder nadenken.
Je kunt je dus afvragen of het bijbehorende gedrag wel zo effectief is.
Als je niet oppast, gaat je ego functioneren als een stemmetje in je hoofd dat je opdraagt in een situatie te reageren op een manier die jij niet wilt!
De behoefte is dus hetzelfde, maar de uitvoering is op z’n zachtst gezegd onzorgvuldig. Het kan zorgen voor onzekerheid en het vergroten van irrationele gedachten!
Wat het niet doet? Het vergroten van je eigen zelfvertrouwen!
Hoe kun je nu je ego de mond snoeren en tegelijkertijd hem de ruimte geven om je te beschermen tegen de onrust in je lijf en dat onzekere stemmetje vanbinnen?
Jouw intuïtie biedt uitkomst
In deze blog leer ik hoe je je ego op een overtuigende manier kunt inzetten. En daarbij maak ik gebruik van een andere interessante mechaniek die we ook allemaal binnenin ons hebben: onze intuïtie.
Je intuïtie kan ook een stemmetje zijn. Maar dat stemmetje is, wat zal ik zeggen … wat redelijker. Het is milder en komt daarvoor vaker voor jou op.
Je intuïtie reageert ook meer secundair. Het zit ook een stukje dieper in je lijf, dus legt een wat langere weg af naar boven, naar je hoofd, je denken en je dóen.
Maar je intuïtie is ook heel genereus: het geeft de ruimte aan de hoogste schreeuwer.
Het zal je niet verbazen dat dat vaak je ego is. Je ego overschreeuwt dus regelmatig je gezond verstand!
Je kunt dat gemakkelijk bij jezelf checken. Denk eens aan een situatie waarin je je schaamde voor je gedrag.
- Je reageerde overdreven op iets onbenulligs.
- Je reageerde je af op één van je kinderen die iets deed wat jij niet wilde. Achteraf merkte je dat je reactie niet in verhouding stond met de ernst van het ‘vergrijp’.
- Je maakte je wel heel klein en onzichtbaar op je werk, omdat een collega een opmerking over je maakte. Die miskenning was niet terecht, dus je had best wat meer voor jezelf mogen opkomen.
Als jij voelt dat je spijt hebt over je gedrag, dan krijgt je intuïtie spreektijd!
Stappenplan voor meer zelfvertrouwen
Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je je intuïtie hóórt? Allereerst door te leren niet meteen vanuit je ego te reageren. Het tot 10 tellen is zo gek nog niet.
Maar er gaat nog iets aan vooraf.
In onderstaand 5-stappenplan leer ik je hoe je effectief je gedrag kunt inzetten. Op een manier die recht doet aan iedereen. Dus ook aan jouzelf.
Stap 1: Ken jezelf!
Ga allereerst op zoek naar de aanleiding tot ineffectief gedrag. Waarom reageer je soms zo schuldbewust? Waarom denk je dat de hele wereld het op jou gemunt heeft? Wat maakt dat je op voorhand al onzeker wordt als iemand een opmerking maakt of kritiek heeft.
Stap 2: Onderzoek de oorzaak
Is er in je leven wat gebeurd, waardoor je een rugzak met disfunctionele gedachten met je meeneemt? Wat zeg je vaak tegen jezelf? Welke gedachten zijn daarin helpend en welke juist belemmerend?
Stap 3: Zet je intuïtie eens tegenover je ego
Hoe dominant is jouw ego en hoe ontwikkeld (of niet?) jouw intuïtie? Ga eens bij jezelf na hoeveel spreektijd in het dagelijkse leven, zowel werk als privé, jouw ego-gedrag krijgt. Welke gedachte komt er over het algemeen als eerste in je op? Herken je bij jezelf het bevries/vlucht/vecht-gedrag? En wees eens eerlijk: is dat altijd nodig?
Stap 4: Daag je ego uit
Met de kennis over je ego en intuïtie: hoe kun je ervoor zorgen dat je emoties vooral vanuit de gevoelige intuïtie wordt aangestuurd, in plaats van via de opstandige ego?
Stap 5: Ervaar de flow!
Wanneer raak jij in een flow? Wat ben je dan aan het doen? Vaak zit op dat moment je emotie op een rustig en stabiel niveau. Wat heb je ervoor nodig om rust in te lijf te voelen? Zoek vaker die situaties op!
Door je emotie een andere plek in je gedrag te geven, zul je merken dat je vanzelf rustiger gaat reageren.
Hierdoor word je in de praktijk ook een stuk zekerder over jezelf. Je krijgt meer zelfvertrouwen. En dat heeft weer een positief effect op je relatie met de ander.
De kans dat je dan veel meer plezier in je leven krijgt is ook een stuk groter!
Het vergt moed om in actie te blijven én eerlijkheid om ook regelmatig naar jezelf te willen luisteren.
En dan zul je merken dat je zelfvertrouwen ook steeds vaker veel groter is dan je onzekerheid!
Wil je meer weten over hoe dat in de praktijk werkt? Ik help je graag om dit bij jezelf in je leven toe te passen.
Lees hier meer over de wisselwerking tussen je ego en je intuïtie. En hoe een programma van vijf coachsessies je kan helpen je zelfvertrouwen een boost te geven!