Tijdens de training Balans in je baan! die ik sinds een aantal jaren mag geven in het onderwijs, merk ik vaak dat de deelnemers aan deze training heel gemakkelijk over hun eigen grenzen heenlopen.
De vraag van een collega om nog even te helpen een opdracht voor morgenochtend klaar te zetten. Terwijl je op het punt staat naar huis te gaan om even lekker te gaan sporten!
Het verzoek om de klas van een collega morgenmiddag over te nemen omdat de eigen leerkracht een andere afspraak heeft.
Terwijl je de les van je eigen groep nog moet voorbereiden! Dat wordt dus vanavond doorwerken, terwijl je je juist had voorgenomen om weer eens met je vriendin bij te praten.
De directeur die je vraagt bij het overleg aanwezig te zijn, terwijl je had aangegeven dat je op dat tijdstip verhinderd was.
In de meeste gevallen wordt een gevoeld NEE dan toch een (uit)gesproken JA!
Het is dan ook niet vreemd dat er vroeg of laat stress gerelateerde klachten ontstaan. Niemand houdt het vol om altijd voor iedereen klaar te staan!
Hoe kun je nu voorkomen dat je steeds je keuzes verandert, of je aanpast omwille van de ander, terwijl je je toch zo had voorgenomen voortaan je eigen keuzes te volgen?!
Ik wil je graag leren vanuit je hoofd naar je hart te gaan. Van denken naar voelen. Want stress hecht zich nogal eens in het hoofd. Een spanning in het lijf wordt dan al snel beredeneerd vanuit het hoofd. Ik kan haar toch niet in de steek laten?!
En zulke gedachten leiden dus vaak tot het kiezen voor de ander.
Hoe zou het zijn als jij vanaf nu vol van zelfvertrouwen in het leven staat?
Ik laat je zien hoe een eenvoudig stappenplan je kan helpen om beter naar jezelf te luisteren. Zodat je zelfvertrouwen met sprongen vooruit gaat!
Soms zijn er situaties waarin je besluit om je aan te passen aan de omstandigheden.
Positief geformuleerd ben je dan eigenlijk best flexibel. Men kan van je op aan!
Maar de praktijk leert dat dit aanpassingsgedrag ook tot spanningen en stress leiden.
Als je voelt dat je over je eigen grenzen bent heengegaan.
Waar ligt het nu aan dat je het soms zo lastig vindt om voor jezelf op te komen?
En waarom zeg je zo vaak tegen jezelf dat het belangrijk is dat mensen op je kunnen rekenen, dat je geen spelbreker wilt zijn, dat je graag voor de ander klaarstaat.
Vaak speelt onzekerheid hierbij een rol. En gevoelens van angst.
Ik laat buiten beschouwing hoe onzekerheid een plek in je leven heeft gekregen.
Daar zijn diverse aanvliegroutes voor verantwoordelijk, zoals ervaringen die je in het leven hebt opgedaan die leiden tot aannames.
Je herkent vast weleens bij jezelf zo’n moment van onzekerheid. Een ondermijning van je eigen zelfvertrouwen.
Je beredeneert snel wat het gevolg is van jouw reactie. Kun je daarmee uit de voeten?!
De veiligste modus is: meebewegen, toegeven. Dan hou je iedereen immers te vriend?
Wat er hier gebeurt is een reactie vanuit je ego.
Het ego wordt geactiveerd vanuit het deel van de hersenen dat ook wel het reptielenbrein wordt genoemd. Het zorgt ervoor dat je overlevingsmechanismes in werking worden gesteld. Het is in feite een reactie om je zelfvertrouwen binnenboord te houden.
Je ego wil namelijk rust, stabiliteit. Een leven dat in balans is. En het wil veiligheid.
Alles wat dat kan ondermijnen veroorzaakt een emotie. Dat leidt tot onrust, onzekerheid en spanning.
Het nadeel van je ego is dat het vooral rationeel reageert.
Als in een natuurlijke reflex. Het reageert ook vaak primair – zonder nadenken.
Je kunt je dus afvragen of het bijbehorende gedrag wel zo effectief is.
Als je niet oppast, gaat je ego functioneren als een stemmetje in je hoofd dat je opdraagt in een situatie te reageren op een manier dat jij niet wilt!
De behoefte is dus hetzelfde, maar de uitvoering is op z’n zachtst gezegd onzorgvuldig. Het kan juist zorgen voor onzekerheid en het vergroten van beperkende gedachten!
Wat het in elk geval niet doet? Het vergroten van je eigen zelfvertrouwen!
En daarmee is het een voedingsbodem voor stressklachten.
Ik wil je graag leren hoe je je ego beter, op een overtuigende manier kunt inzetten.
En daarbij maak ik gebruik van een ander interessante mechaniek die we ook allemaal binnenin ons hebben: onze intuïtie.
Je intuïtie kan ook een stemmetje zijn. Maar dat stemmetje is wat redelijker.
Het is milder en komt daarvoor vaker voor jou op. Je intuïtie reageert ook meer secundair. Het zit ook een stukje dieper in je lijf, dus legt een wat langere weg af naar boven: naar je hoofd, je denken en je dóen.
Maar je intuïtie is ook heel genereus: het geeft de ruimte aan de hoogste schreeuwer.
Het zal je niet verbazen dat dat vaak je ego is. Je ego overschreeuwt dus regelmatig je gezond verstand! Je zegt JA, terwijl je eigenlijk NEE bedoelde.
In onderstaand vier-stappenplan leer ik je hoe je effectief je gedrag kunt inzetten.
Alsof je als het ware even op het balkon stapt. Dat beeld ontleen ik aan het boekje ‘Is het leven een 7?’ van Derek en Paul de Beurs.
Vanaf het balkon heb je overzicht en krijg je ruimte om de situatie van een afstand te bekijken en te beoordelen. Deze emotionele afstand tussen de situatie en je eigen reactie zorgt ervoor dat je tot betere beslissingen komt.
Maar hoe doe je dat?
Stap 1: Ken jezelf!
Ga allereerst op zoek naar de aanleiding tot ineffectief gedrag. Waarom reageer je soms zo schuldbewust? Waarom denk je dat jij je altijd aan de ander moet aanpassen?
Stap 2: Onderzoek de oorzaak
Is er in je leven wat gebeurd, waardoor je een ‘rugzak’ met disfunctionele gedachten met je meedraagt? Wat zeg je vaak tegen jezelf? Welke gedachten zijn daarin helpend en welke juist belemmerend?
Stap 3: Zet je intuïtie eens tegenover je ego
Hoe dominant is jouw ego en hoe ontwikkeld (of niet?) jouw intuïtie?
Ga eens bij jezelf na hoeveel spreektijd in het dagelijkse leven jouw ego-gedrag krijgt.
Welke gedachte komt er over het algemeen als eerste in je op? Herken je bij jezelf het fight/flight/freeze-gedrag? En wees eens eerlijk: is dat altijd nodig?
Stap 4: Ervaar de flow!
Wanneer raak jij in een flow? Wat ben je dan aan het doen?
Vaak zit op dat moment je emotie op een rustig en stabiel niveau. Wat heb je ervoor nodig om rust in te lijf te voelen? Zoek vaker die situaties op!
Door je emoties een andere plek in je gedrag te geven, zul je merken dat je vanzelf rustiger gaat reageren. Hierdoor word je in de praktijk ook een stuk zelfverzekerder.
Je krijgt meer zelfvertrouwen. En dat heeft weer een positief effect op je relatie met de ander. De kans dat je dan veel meer plezier in je leven en in je werk krijgt wordt ook een stuk groter!
Het vergt moed om in actie te komen én eerlijkheid om regelmatig naar jezelf te willen luisteren. Alsof je op een wankel bruggetje loopt naar een overkant die je nog niet kunt zien.
Als jij de eerste stappen gaat nemen, zul je merken dat je zelfvertrouwen vaker veel groter is dan je onzekerheid!
Een selfmade stress-preventie training dus! Durf jij het aan…?!