Sinds een paar maanden houd ik elke twee weken een loopbaanspreekuur in de bibliotheek van Lelystad.
Het is een mooie gelegenheid om mensen te spreken over wat hen bezighoudt op het gebied van werken en solliciteren.
En het onderwerp lééft. Dat blijkt niet alleen uit het aantal aanmeldingen, maar ook uit berichten die je dagelijks kunt lezen via social media.
Op het spreekuur komen diverse categorieën bezoekers:
- personen die werkloos zijn en graag weer aan het werk willen, maar niet weten hoe ze dat moeten aanpakken;
- herintreders die jarenlang niet aan het arbeidsproces hebben deelgenomen en niet weten dat de arbeidsmarkt ondertussen 360 graden is gewijzigd;
- oudere werknemers die het moeilijk vinden om zichzelf te presenteren en het gevoel hebben vanwege hun leeftijd geen kans te maken;
- jongeren die een studie hebben gevolgd, maar zijn gaan twijfelen en eigenlijk in die studierichting geen werk willen zoeken;
- maar ook personen met een baan, die geen plezier in het werk meer ervaren.
Ik vraag van tevoren aan de bezoekers van het loopbaanspreekuur om alvast een loopbaanvraag toe te sturen, dan kan het gesprek zo effectief mogelijk plaatsvinden. En ik vraag om een recent cv.
En daar zit ‘m vaak de kneep! Daar is bij de meeste bezoekers toch nog wel heel wat te winnen!
Ik geef ze vervolgens diverse tips hoe ze hun cv beter kunnen maken, zodat een recruiter niet na maximaal 15 seconden (die tijd ‘kost’ het ongeveer) de cv op de grote stapel legt.
Ik ben ervan overtuigd dat niet alleen mijn bezoekers hiermee worstelen. Er zijn veel mensen, die niet of nauwelijks ervaring hebben met het opstellen van een cv.
En op zich hoeft dat niet erg te zijn. Maar …
- Je zult op je werk te maken krijgen met een reorganisatie. Helaas ben jij degene die als laatste binnenkwam en in een outplacement-traject terechtkomt.
- Of je bent zélf aan het rondkijken, omdat je werk toch niet meer brengt wat je ervan verwacht.
- Je werkt al jaren bij dezelfde werkgever, je cv waarmee je destijds werd aangenomen dateert uit het ‘jaar-nul’ en je hoort dat je om bedrijfseconomische redenen wordt ontslagen!
Hoe handig is het dan, als je weet hoe een goed cv eruitziet!
DAAROM 7 TIPS HOE JE EEN PERFECT CV SCHRIJFT!
1) Zorg voor een overzichtelijke layout
Zoals gezegd, recruiters scannen een cv en ze nemen daarvoor maximaal 15 seconden de tijd. Het is dus belangrijk dat je cv een duidelijke en overzichtelijke structuur heeft, dat het niet te lang is (hooguit 2 A-viertjes) en dat het in één oogopslag een actueel beeld van jezelf geeft. Gebruik waar het kan opsommingstekens, dat leest rustig en chronologisch en het ziet er ook netjes uit.
2) Schrijf een persoonsprofiel
Mijn ervaring is dat een persoonsprofiel een toegevoegde waarde geeft aan een cv. Toch wordt het maar door heel weinig mensen gedaan.
Wat is een persoonsprofiel? Een beschrijving van wat jij nu bent op de arbeidsmarkt! Daarin verwoord jij je opvallende persoonlijke kwaliteiten en sterke kanten.
Dit doe je dus beschrijvend en niet opsommend. Hou het kort: maximaal 2 zinnen, niet overdreven maar eerlijk, zelfbewust en krachtig.
3) Benoem de taken waarvoor je verantwoordelijk bent
Benadruk de taken waarvoor jij momenteel verantwoordelijk bent in relatie tot de functie waarop je solliciteert. In die zin schrijf je een cv altijd naar een vacature toe.
Kopieer nooit een cv in twintigvoud en stuur hem standaard met je motivatiebrief mee. Ook een cv is maatwerk!
4) Breng een focus aan in relevante werkervaring
Je bent vaak geneigd om je hele geschiedenis aan werkervaring te vermelden. Dan kan de recruiter toch maar goed zien dat je al jarenlange ervaring hebt.
Niets is minder waar. Vermeld geen werkervaring langer dan 10 jaar geleden, tenzij relevant.
Vermeld daarbij vooral die werkervaring op je cv die interessant is voor de vacature waarop je solliciteert. Dat je daarbij soms bepaalde werkervaring weglaat is helemaal niet erg.
Vermeld de werkervaring wel anti-chronologisch, dus de recente ervaring bovenaan!
5) Wees creatief en onderscheid je daarin
Als je creatief bent, kun je er ook voor kiezen om een creatief cv te maken.
Let wel op: dit past niet iedereen en ook niet elke werkgever. Dat moet je dus eerst voor jezelf beoordelen.
Een creatief cv maakt gebruik van beelden en beeldmateriaal. Zo kun je gebruik maken van Pinterest, PowerPoint of prezi om jezelf te presenteren.
Een video-cv op YouTube is bepaald onderscheidend. Maar, nogmaals: doe het alleen al je je er prettig bij voelt.
6) Leg een link naar je social media
Belangrijk, zeker bij mensen die al langere tijd niet meer hebben hoeven solliciteren: social media is onmisbaar als je de arbeidsmarkt opgaat.
Benoem dus ook in je cv je profielen. LinkedIn en Twitter zijn daarbij meestal voldoende. Wil je ook Facebook vermelden, kijk dan goed hoe jij je daarin presenteert!
7) Laat je cv eens lezen aan een ander
Het is bewezen dat een cv maken samen met een ander (als ‘meelezer’) de effectiviteit enorm vergroot. Zorg dus dat een maatje van je meeleest en je helpt om goed uit de verf te komen.
Aan een cv kan een werkgever snel aflezen of je geschikt bent voor het werk op basis van jouw kennis, kunde en ervaring.
Of je bij het bedrijf past en of je persoonlijkheid past bij de cultuur van de organisatie.
Hou je dus voor ogen dat een cv minstens zo belangrijk is; misschien zelfs wel belangrijker(!) dan je sollicitatiebrief.
Voor veel mensen is een perfect cv maken toch best nog een opgave.
En wil je een recruiter kunnen uitdagen jouw cv toch écht wat uitgebreider te bekijken, dan kun je je er nu eenmaal niet met een vlugschrift vanaf maken.
Herken je bij jezelf misschien de worsteling van wéér een afwijzing? Zou het aan je cv kunnen liggen?!
Als je dit nu lastig vindt om echt goed te verwoorden, dan heb ik goed nieuws voor je!
Ik heb speciaal voor jouw gang naar de arbeidsmarkt een product ontwikkeld: Succes met solliciteren!
Hiermee ga ik samen met jou werken aan dat perfecte cv.
Maar we doen méér! Je leert ook een sublieme motivatiebrief te schrijven.
Je leert jezelf te ‘verkopen’ op de verschillende sociale media.
En ik begeleid je in de voorbereiding van een krachtig en zelfverzekerd sollicitatiegesprek.
Geïnteresseerd? Meld je aan via deze link.