Ben jij ook zo blij dat er testen bestaan om jouw toekomstige baan te vinden? Lees dan even verder …
Veel mensen die in een outplacement-traject terechtkomen herkennen het waarschijnlijk wel: de persoonlijkheids- en intelligentietestjes die worden afgenomen.
Je wordt als herplaatser naar een outplacement-bureau gestuurd. Na een intakegesprek word je vervolgens uitgenodigd om achter een computer te gaan zitten, waar je wordt onderworpen aan allerlei vragenlijstjes.
Nu is er niets mis met vragenlijsten.
Sterker nog: er zijn heel veel goede methoden (waaronder vragenlijsten), die je inzicht geven in jouw persoon en je karakter en die (nieuw) licht kunnen werpen op hoe jij in een werkomgeving functioneert! En daar is uiteraard niets op tegen!
Waar het mij echter om gaat is dat dergelijke testen te vaak als dé leidraad dienen bij het advies voor het vinden van een nieuwe baan!
Toen ikzelf herplaatser werd, kreeg ik ook de mogelijkheid om mij te laten begeleiden door een outplacementbureau.
Na een dag ‘zweten’ op vragenlijstjes, werd ik een week later uitgenodigd om de resultaten te bekijken en te bespreken.
Het getuigt haast van hogere wiskunde om de diverse kolommen, uitkomsten en tabellen te vertalen naar wat iemand kan en wie iemand is.
Onder de streep wordt een letter gecombineerd met een cijfer. Dat correspondeert met een combinatie, die vervolgens een branche (of een beroep) aan het licht brengt.
Ongelooflijk knap! Door het invullen van een paar vragenlijsten had ik al bijna een baan in mijn zak! Althans …theoretisch.
En hier zit de kern van mijn bezwaar:
- Een vragenlijst alleen kan nooit een baan opleveren!
- Een ‘simpele’ formule alleen kan nooit tot een functie leiden!
- Een intelligentie- en persoonlijkheidsvragenlijst alleen kan nooit een volledig loopbaanadvies zijn!
Ik werd naar huis gestuurd met een aantal beroepen op zak. Maar geen van deze beroepen paste in de passie die ik uiteindelijk heb gevonden: mensen verder helpen in hun ontwikkeling.
Maar, hoe moet het dan wel?
Laat één ding duidelijk zijn: een vragenlijst kan heel waardevol zijn, mits het ondersteunend wordt ingezet!
Mijn overtuiging is dat het onderzoek naar iemands persoonlijkheid meer effect heeft als gekeken wordt naar de totale context waarbinnen iemand functioneert!
En dat onderzoek je niet door een statische test die voor iedereen gelijk is.
Niemand is gelijk! Onze ervaringen, onze opvoeding, onze identiteit en overtuigingen bepalen wie we zijn en wat we in een functie kunnen betekenen.
Daarom bied ik ook nooit ‘slechts’ een vragenlijst aan. Na verloop van tijd komt toch weer de vraag boven: was deze functie nu wat ik écht wilde?!
Een gedegen loopbaanbegeleiding bestaat uit meerdere gesprekken, met aandacht voor jou als:
- Persoon: wie ben ik, wat neem ik mee, wat kan ik, wat wil ik?
- Werkmens: wat vind ik leuk, wat geeft mij energie… en wat niet?
- Werkzoekende: hoe pak ik het vinden van een andere baan nu aan, wat moet ik ervoor doen, hoe leer ik mijzelf ‘verkopen’?
Ik denk dat het goed is als organisaties tijdens een herplaats-procedure meer de nadruk leggen op een totaalbeeld van de werknemer, in plaats van op het zo snel mogelijk iemand kun (her)plaatsen in een andere functie!
En ik weet ook dat er genoeg bureaus zijn die dat ook echt wel doen! Maar toch … het vinden van een nieuwe baan is té belangrijk om de zorgvuldigheid uit het oog te verliezen!
Ik wens iedereen een mooi werkleven toe. Mocht je herplaatser worden, of zelf aan het rondkijken zijn, doe het altijd zorgvuldig.
Neem er de tijd voor. Je werk bepaalt uiteindelijk een belangrijk deel van je leven!
Als je meer wilt weten over hoe ik dat aanpak, bekijk mijn diensten, of neem contact met mij op voor een vrijblijvend intakegesprek.